Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2018 m. lapkricčio 14 d.
Laikas 05:50:56

Maistas » 8 priežastys valgyti ridikėlių (+ 3 receptai)

2016-06-07

ridikas

Ridikėliai – viena ankstyviausių daržovių, idealiai tinkanti salotoms. Daugeliui žmonių patinka šios traškios, ryškiaspalvės, aštroko skonio šakninės daržovės, todėl paprastai jos vartojamos žalios. Ridikėliai gali būti apvalūs arba pailgi, skirtingų spalvų – nuo raudonos iki baltos. Jauni, sveiki ridikėlių lapai taip pat valgomi ir juos reikėtų ruošti panašiai kaip špinatus. Jų valgyti žalių nerekomenduojama, nes lapeliai padengti plaukeliais, galinčiais dirginti burnos gleivinę arba kūno odą.

Geriausia ridikėlius suvartoti iš karto po to, kai nuimamas jų derlius arba juos galima laikyti šaldytuve 1 – 2 dienas. Prieš dedant į šaldytuvą rekomenduojama pašalinti lapus. Ridikėliai yra netinkami šaldymui.

Kaip paruošti ridikėlius? Ridikėliai sumuštiniams su sūriu ir kumpiu suteikia malonaus aitrumo. Taip pat skanūs sumuštiniai gaunasi iš paprasčiausios duonos su sviestu ir kelių ridikėlių griežinėlių. Dažniausiai iš ridikėlių gaminamos salotos. Taip pat galima pasigaminti padažą, į kurį mirkyti ridikėlių griežinėlius.

8 priežastys valgyti ridikėlių:

Ridikėliai natūraliai vėsina organizmą, todėl ypač tinka šiltuoju metų laiku.
Malšina gerklės skausmą. Šalina gleives iš organizmo ir padeda greičiau pasveikti nuo peršalimo infekcijų.
Gerina virškinimą.
Apsaugo nuo virusinių infekcijų.
Šalina toksinus.
Gali apsaugoti nuo vėžio.
Turi mažai kalorijų, bet daug mikroelementų.
Turi daug vandens, todėl saugo nuo dehidratacijos.

Ridikėliai su laiškinių česnakų ir sūrio padažu

12 pailgų ridikėlių
3 šaukštai smulkintų laiškinių česnakų
200 g minkšto sūrio
50 g čederio sūrio
50 ml majonezo
50 ml natūralaus jogurto
Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Sūrį sutarkuoti ir sumaišyti su visomis sudedamosiomis dalimis, išskyrus ridikėliais. Palikti pastovėti šaltoje vietoje apie valandą. Kiekvieną ridikėlį supjaustyti į 4 lygias dalis. Patiekti atskirai su padažu.

4 – 6 žmonėms

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Salotos su ridikėliais, agurkais ir ožkų pieno sūriu

16 ridikėlių
1/3 agurko
400 g ožkų pieno sūrio
100 g graikinių riešutų
4 – 6 džiovinti abrikosai

Padažui:

45 ml alyvuogių aliejaus
Šaukštas citrinų sulčių arba vyno acto
0,5 šaukštelio Dižono garstyčių
Pusė skiltelės česnako
Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Agurkus ir ridikėlius supjaustyti plonais griežinėliais ir išdėlioti serviravimo lėkštės kraštuose. Ožkų pieno sūrį padalyti į 8 dalis ir pakepinti keptuvėje 3 minutes arba kol sūris pradės burbuliuoti. Sūrio gabalėlius sudėti į lėkštės vidurį. Paruošti padažą. Suplakti citrinų sultis arba vyno actą, garstyčias ir smulkintus česnakus. Paskaninti druska ir pipirais. Maišant supilti aliejų. Padažą užpilti ant salotų viršaus. Viršų pabarstyti kapotais riešutais bei smulkintais abrikosais.

4 žmonėms

100 g apie 229 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Kepti ridikėliai su sezamų sėklomis ir sojų padažu

30 vidutinio dydžio ridikėlių
Šaukštas kepintų sezamo sėklų
1,5 šaukšto sojų padažo
Šaukštas augalinio aliejaus
Šaukštas sezamų aliejaus
Raudonasis svogūnas

Gaminimas

Kiekvieną ridikėlį supjaustyti į 4 dalis, sudėti į kepimo indą ir užpilti abiejų rūšių aliejumi bei puse šaukšto sojų padažo. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 20 minučių. Kepant vieną kartą apversti. Svogūną smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su ridikėliais. Pakepti dar 5 – 10 min, kol ridikėliais suminkštės, o svogūnai taps gražios auksinės spalvos. Supilti likusį sojų padažą ir pabarstyti sezamų sėklomis.

4 žmonėms

100 g apie 73 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min


Wikimedia Commons nuotr.

priekavos

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas