*/ ?>
Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2021 m. gruodžio 06 d.
Laikas 14:04:42

Maistas » Ant lėkštutės – vaniliniai varškės sūreliai

2012-01-19

Šį kartą interneto portalo skaitytojų teismui pateikiame net 8 skirtingų rūšių vanilės skonio varškės sūrelių vertinimus. Šiame eksperimente dalyvavo jau du žmonės (indų ploviklių vertinimus pateikė vienas žmogus), kurių pirmiausia buvo paprašyta įvertinti prekinę kiekvieno sūrelio išvaizdą.

Svarbus klausimas, kaip sūrelio įpakavimas patraukia pirkėjų dėmesį? Vėliau eksperimento dalyvių, kurie nežinojo, kokios rūšies sūrelis yra pateiktas ant lėkštutės, paprašyta įvertinti produkto skonį (skoniniai pojūčiai) ir sudėties savybes (forma ir trapumas). Skaičiais 1 ir 2 atskiriame vanilės skonio sūrelių bandymo dalyvių pastabas.

Glaistytos varškės sūrelis

Savybės: kaina – 1,19 Lt., svoris – 40 gr., riebumas 18 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 363 kcal.

Sudėtis: varškė 62 proc., glaistas 20 proc. (augaliniai riebalai, kakavos milteliai, emulsiklis lecitinas), cukrus, kvapioji medžiaga vanilinas.

1. Jaučiasi rūgštumas. Sūrelis veliasi burnoje. Sudėtyje daug varškės gumuliukų.

2. Sūrelio varškė su gumuliukais. Pačiam sūreliui trūksta skonio. Jeigu sūrelis nebūtų aplietas šokoladu, tai saldumo iš viso nesijaustų.

Cento

Savybės: kaina – 0,40 Lt., svoris – 38 gr., riebumas 21 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 357 kcal.

Sudėtis: varškė nenurodyta, kiek proc., glaistas 20 proc., cukrus, augaliniai riebalai, tirštiklis (modifikuotas krakmolas, saldžiųjų ceratonijų derva, ksantano derva), kvapioji medžiaga vanilinas.

1. Sūrelis patižęs ir be skonio. Akimirksniu ištirpo burnoje, bet ne iš pačios maloniausios pusės. Burnoje liko kartumo pojūtis.

2. Sūrelis pagal minkštumą panašus į pudingą. Praktiškai neturi skonio. Visiškai nesijaučia saldumo.

Okidoki

Savybės: kaina – 0,79 Lt., svoris – 35 gr., riebumas 13 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 337 kcal.

Sudėtis: varškė 50 proc., glaistas 20 proc., cukrus, hidrinti augaliniai riebalai, kakavos milteliai, išrūgų milteliai, emulsiklis sojų lecitinas, kvapiosios medžiagos, grietinėlė, sviestas, natūrali kvapioji medžiaga.

1. Veliasi tarp dantų ir jaučiasi neįprastas sūreliams rūgštumas. Šiame sūrelyje šokolado praktiškai nesijaučia.

2. Jaučiasi rūgštelė arba kažkoks prieskonis. Varškės masė tolydi, be gumuliukų, kas nuteikia labai maloniai.

Visiems

Savybės: kaina – 0,59 Lt., svoris – 30 gr., riebumas 23 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 359 kcal.

Sudėtis: varškė nenurodyta, kiek proc., augaliniai riebalai, kakavinis glaistas 17 proc., emulsiklis sojų lecitinas, kvapiosios medžiagos, cukrus, tirštiklis E1422.

1. Šiame sūrelyje labiau jaučiasi cukrus nei pati varškė. Šokolado apskritai praktiškai nesijaučia. Gana greitai ištirpo burnoje.

2. Turi citrusinio vaisiaus prieskonį. Skonis tarsi valgant džemą. Sūrelis – labai minkštas, tačiau varškė be gumbelių.

Magija

Savybės: kaina – 1,09 Lt., svoris – 45 gr., riebumas 24 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 363 kcal.

Sudėtis: varškė 46 proc., sviestas, cukrus, kakavos glaistas 15 proc., augaliniai riebalai, kakavos milteliai, emulsiklis lecitinas, kvapioji medžiaga vanilinas.

1. Itin tvirtai laikosi ant sūrelio užlietas šokoladas. Labai lengvas skonis. Greitai ištirpo burnoje ir paliko malonių pojūčių pėdsakus.

2. Neištežęs šokoladas. Pats sūrelis yra labai švelnus. Nėra jokių varškės gumuliukų. Tinka tiems, kurie labiau mėgsta pienišką šokoladą.

Vilkyškių

Savybės: kaina – 0,94 Lt., svoris – 40 gr., riebumas 24 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 334 kcal.

Sudėtis: varškė 74,4 proc., kakavinis glaistas 15 proc., augaliniai hidrinti riebalai, cukrus, kakavos milteliai, emulsiklis sojų lecitinas, vanilės skonio kvapioji medžiaga.

1. Valgant šį sūrelį reikia skirti daugiau „jėgų“ kramtant. Suvalgius prie gomurio lieka prilipę varškės gumuliukai. Skanu, bet ne itin malonu.

2. Grubėta varškė, itin jaučiasi gumuliukai. Labai trūksta saldumo. Jaučiasi bendras skonio trūkumas. Jautėsi šokolado kartumas.

Pasaka

Savybės: kaina – 0,99 Lt., svoris – 40 gr., riebumas 22 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 368 kcal.

Sudėtis: varškė 62 proc., kakavinis glaistas 20 proc., hidrinti augaliniai riebalai, cukrus, liesi kakavos milteliai, emulsiklis sojų lecitinas, vanilinas.

1. Gana sprangus sūrelis. Bet iš kitos pusės pakankamai tvirtas ir netrupantis.

2. Jaučiasi vienalytė varškės masė be jokių gumuliukų. Nėra itin saldus. Šokoladinis glaistas šiek tiek kartus.

Pelytė Zita

Savybės: kaina – 0,59 Lt., svoris – 25 gr., riebumas 24 proc., 100 g. energetinė ir maistinė vertė 334 kcal.

Sudėtis: varškė nenurodyta, kiek proc., kakavinis glaistas 25 proc., cukrus, augaliniai riebalai, kakavos milteliai, pieno cukrus, emulsiklis sojų lecitinas, kvapiosios medžiagos, tirštiklis E1422, vanilino kvapioji medžiaga, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinos rūgštis.

1. Labai ištežęs. Akimirksniu ištirpo burnoje ir jausmo, kad būtum valgęs sūrelį praktiškai neliko po kelių sekundžių.

2. Labai minkštas ir jokių gumuliukų. Turėtų patikti tiems, kurie mėgsta pienišką šokoladą. Sūrelis yra labai saldus.

Bendras įvertinimas (1 – prastai … 5 – puikiai)

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba Veterinarijos sanitarijos skyrius Vyr. Specialistė Antonina Greičiuvienė:

Gaminiui „varškės sūrelis“ taikomi sudėties reikalavimai: varškės sūrelių masėje neleidžiama pakeisti pieno riebalų augaliniais riebalais, bet augalinius riebalus gali ir dažnai naudoja glaistų, kuriuo padengiami varškės sūreliai, gamybai. Augalinius riebalus galima naudoti ir įvairių desertų gamyboje. Labai svarbu, kad visa informacija apie produkto sudėtį būtų pateikta ženklinimo etiketėje. Sprendžiant iš pateiktos sudėties ne visi iš šių gaminių yra varškės sūreliai, o galėtų būti varškės gaminiai, desertai.

Pagrindinės bandomų sūrelių sudėtyje eančios medžiagos:

Modifikuotas krakmolas (E1422) – tai krakmolas, kurio pakeistos technologinės savybės nekeičiant jo, kaip produkto, esmės. Krakmolas modifikuojamas tam, kad jis išliktų atsparus karščiui, šalčiui, rūgštims ir kitam jo mokulėje yra pakeistos kelios jungtys.

Lecitinas arba sojų licitinas (E322) – yra į riebalus panaši sudėtinė medžiaga, randama kiekvieno organizmo ląstelėje. Papildomai lecitino rekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems antsvorį, esant padidėjusiam kraujospūdžiui ir cholesterolio kiekiui, susilpnėjus atminčiai. Lecitinas taip pat naudojamas maisto pramonėje, dažniausiai, kaip emulsiklis, oksidacijos procesus stabdanti medžiaga.

Saldžiųjų ceratonijų derva (E410) – natūralus polisacharidas, išskiriamas iš saldžiavaisio pupmedžio. Gali būti naudojamas kaip tirštiklis, stabilizatorius ir emulsiklis. Daugeliui skirtingų produktų. Neribojama. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas.

Ksantano derva (E415) – natūralus polisacharidas, išskiriamas iš cukraus ir melasos. Naudojamas kaip tirštiklis, stabilizatorius ir emulsiklis. Daugeliui skirtingų produktų. Neribojama. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas, nors didelės agaro koncentracijos dėl mikrofloros sukeliamo rūgimo žarnyne iššaukia dujų kaupimąsi ir pūtimą.

Citrinų rūgštis (E330) yra kiekvieno gyvo organizmo sudėtyje, kaip dalinis visų kūno ląstelių medžiagų apykaitos raktas. Citrinų rūgštis turi daug funkcijų – padidina daugelio antioksidatorių aktyvumą.

Hidrinti riebalai – tai chemiškai pakitę augaliniai riebalai, susidarę jų kietinimo metu. Hidrinimas – tai cheminė reakcija, kurios metu prie anglies atomų grandinės trans-padėtyje prisijungia vandenilio atomai. Riebalų kietinimas trunka kelias valandas 150 – 240 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Šios cheminės reakcijos natūraliai gamtoje beveik nevyksta.


Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Rūta — 2012-01-20 15:38

Nuo pat vaikystes rytais valgau surelius, jau kokia 8 metai. Galiu pasakyti, kad daug kur galeciau nesutikti su vertinimais. Manau straipsnio autoriai turejo daugiau surinkti skirtingu skoniu zmoniu!
Visada bus prastesne kokybe ir nenaturalesnis, kurio kaina mazesne. Man asmeniskai labai patinka sureliai “Pasaka”, o “Magija” patys neskaniausi…

valgytoja — 2012-01-20 14:02

Na manau, kad pirmoji dalis tai kiekvienam labai skirtinga. Pavyzdziui, as labai megstu ta pati pirma varianta, o Magija riebus ir del to lengvai slysta ir palieka tikrai ne pati maloniausia pojuti. Taigi subjektyvu ir su daug kuo galima nesutinkti.

I sudedamasias dalis ziuriu kur kas griezciau nei cia parasyta :) Nepamineta jokiu salutiniu poveikiu, bet juk zinome, kad tiria tik trumpalaiki visu priedu poveiki, o ne ilgalaiki :) kaip aspertamas nieko nepadaro vos isgerus stikline dietines kolos, bet veliau gali buti kur kas pavojingesnis poveikis – smegenu sutrikimai ir pan.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas!


Joga Kaune, meditacija kaune






renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas