Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2017 m. lapkricčio 21 d.
Laikas 23:15:07

NAUJIENOS » Avižos liaudies medicinoje

2017-05-02

avizos

Vieni paprasčiausių grūdų slepia nepaprastus lobius – juk neatsitiktinai avižos taip plačiai naudojamos liaudies medicinoje.

Avižų grūduose apstu maistinių skaidulų, organizmui gyvybiškai būtinų baltymų, aminorūgščių triptofano ir lizino. Turtingos avižos ir eterinių aliejų, turi vitaminų B1, B2, B6, K, karoteno ir oksalo, eruko ir malono rūgščių. Esama jose magnio, kalio, chromo ir fosforo, mangano, geležies, nikelio, jodo ir fluoro, cinko. O dar avižų grūduose daug sieros. Taigi avižos yra neįkainojamas sveikos mitybos produktas.
 
Visiems gyvenimo atvejams
 
Avižos yra ir puiki priemonė šlakams iš organizmo šalinti, kūno svoriui normalizuoti, medžiagų apykaitai gerinti. Ši grūdinė kultūra nepakeičiama pagalbininkė gydant kepenų ligas (kaip minėta, padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas). Būtent dėl to žmonėms, ilgą laiką vartojantiems stiprius medikamentus (arba alkoholį), rekomenduojama kuo dažniau valgyti avižų.

Be to, avižos padeda palaikyti normalų cholesterolio bei cukraus lygį kraujyje ir valyti kraujagysles – šalinti aterosklerotines plokšteles. Vertingi grūdai prisideda ir gydant sąnarių ligas, atkuriant normalų širdies ritmą, stiprinant širdies ir kraujagyslių sistemą. Teigiamai veikia avižos net nervų sistemą, suteikia energijos.

Norite turėti stiprius nagus, sveikus plaukus ir odą? Jums irgi padės avižos.

Svarbiausia, kad avižos – tai ne tik nuobodi avižinė košė ar avižų kisielius. Tarp kitko, šiuolaikinių šeimininkių nepelnytai užmirštas. Sveikatai nepaprastai naudingas ir avižų nuoviras, kurio prasimanyti visai nesunku.

Profilaktikos tikslais avižų nuoviras gaminamas taip: nevalyti ir nebeicuoti grūdai susmulkinami (kad ir kavamale), suberiami į termosą, užpilami verdančiu vandeniu (1 šaukštui avižų – 1 stiklinė vandens), uždaromi ir paliekami 12 valandų. Tada nukošiama ir skystis geriamas po 2 stiklines 3 kartus per dieną pusvalandis prieš valgį arba tarp valgių. Kursas – mėnuo.

Avižų nuovirai
 
Bet jeigu apie profilaktiką jau nebėra ko kalbėti – pasiligojęs organizmas šaukte šaukiasi pagalbos, praktiškai kiekvienam tokiam atvejui irgi yra tinkantis avižų nuoviro receptas. Tiesa, jų veiksmingumą teks patikrinti patiems – liaudies medicina, kaip žinoma, garantijų neduoda.

Kepenims valyti. Į puodą įpilkite 1,5 litro vandens, į vandenį pamerkite sidabrinį daiktą (pavyzdžiui, šaukštelį). Kai vanduo užvirs, sidabrą ištraukite ir į vandenį įberkite 150 g nevalytų avižų. Virinkite ant silpnos ugnies 15 minučių, tada nukaiskite ir palikite dar 2 valandas – nusistovėti, – apmuturiavę puodą pledu ar bent dideliu storu rankšluosčiu.

Nusistovėjusį nuovirą nukoškite ir gerkite 3 kartus per dieną po 0,5 litro pusvalandis prieš valgį. Kursas – 10–15 dienų.

Nemigai gydyti. 500 g grūdų praskalaukite šaltu vandeniu ir pavirkite, kol suminkštės, tačiau nebus visiškai išvirę. Tada nukoškite, nuovirą pagardinkite medumi ir gerkite po 1 stiklinę kiekvieną dieną prieš miegą.

Pneumonijai, bronchitui ir intensyviam kosuliui gydyti (vaikams ir suaugusiesiems). Sumaišykite 2 šaukštus avižų su tokiu pat kiekiu nuplautų razinų. Užpilkite 1,5 litro šalto virinto vandens. Kaitinkite orkaitėje uždengtame inde nedideliame karštyje arba virinkite ant labai silpnos ugnies tol, kol išgaruos pusė skysčio. Tada nuovirą nukoškite ir į skystį kruopščiai įmaišykite 1 šaukštą natūralaus medaus.

Vartokite po 1 šaukštą kelis kartus per dieną.

Sergant skrandžio ligomis. Stiklinę nevalytų labai gerai nuplautų avižų grūdų užpilkite 1 litru kambario temperatūros virinto vandens. Avižas būtina palikti mirkti 12 valandų, tada užvirinti ant silpnos ugnies, sandariai uždengti ir dar 30 minučių troškinti ant tokios pat silpnos ugnies.

Gautą nuovirą palikite nusistovėti įsuktą į storą pledą, tada nukoškite ir gerkite po 2 stiklines 3 kartus per dieną 15–20 minučių iki valgio. Gydymo kursas – vienas mėnuo.

Jėgoms atgauti. Stiklinę avižinių kruopų užpilkite 5 stiklinėmis šalto vandens. Užvirinkite ant nestiprios ugnies, o tada troškinkite, kol viralas taps panašus į skystą kisielių. Nuovirą nukoškite, atskieskite 2 stiklinėmis pieno. Gautą gėrimą vėl užvirinkite, atvėsinkite ir įmaišykite 4 šaukštelius medaus. Visą kiekį būtina išgerti per dieną.

Išsekimui gydyti. Vieną stiklinę nevalytų avižų nuplaukite po 8–10 kartų nupildami vandenį. Tada užpilkite avižas 2 stiklinėmis vandens ir virkite ant silpnos ugnies, kol nuvirs pusė skysčio. Įmaišę į nuovirą 2 šaukštus medaus, pavirinkite dar kelias minutes. Tada nukoškite ir gerkite po 3 kartus per dieną 15 minučių iki valgio.

Šis avižų nuoviro receptas labai tinka ir neturint apetito ar gydantis skrandžio bei virškinimo sistemos ligas.

Cholesterolio ir cukraus kiekiui kraujyje sumažinti, nervų, širdies ir kraujagyslių sistemoms sustiprinti. Vieną stiklinę avižinių dribsnių užpilkite 1 litru virinto vandens ir ant silpnos ugnies užvirinkite. Kai užvirs, troškinkite, kol skystis puode virs kisieliumi.

Gautą nuovirą nukoškite, įpilkite į jį (santykiu 1:1) gudobelių sulčių. Gerkite po 0,5–1 stiklinę 2–3 kartus per dieną visą mėnesį.

Gastritui, enterokolitui, lėtiniam cholecistitui gydyti. Pusę pakelio visagrūdžių avižinių dribsnių košės (apie 200–250 g) užpilkite 4 litrais kambario temperatūros virinto vandens ir palikite valandą nusistovėti. Per tą laiką atskirai pasigaminkite mišinį iš 1 šaukštelio cukraus, 0,5 šaukštelio mielių, 0,5 stiklinės miltų, 0,5 stiklinės vandens. Avižų antpilą paskui sumaišykite su mielėmis ir pastatykite šiltoje vietoje parai. Praėjus 24 valandoms, mišinį reikės nukošti per sietą į emaliuotą puodą ir padėti į šaldytuvą.

Rytą 1,5–2 stiklines mišinio nupilkite į atskirą indą ir užvirinkite. Pageidaujant jį galima pagardinti trupučiu medaus ir sviesto. Gerti būtina kiekvieną dieną 3–6 mėnesius.

Sergant gripu. Vieną stiklinę nuplautų avižų grūdų užpilkite 1 litru šalto vandens ir palikite nakčiai. Rytą antpilą užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies, kol liks pusė pradinio kiekio. Tada nukoškite ir išgerkite per dieną – tik mažais gurkšneliais!

„Gyvybės eliksyras“. 3 stiklines kruopščiai nuplautų avižų užpilkite 3 litrais vandens, užvirinkite ant silpnos ugnies, tada ant tokios pat silpnos ugnies virkite 20 minučių. Nukaitę nuovirą supilkite į termosą ir palikite 24 valandoms. Po paros nuovirą nukoškite, įmaišykite 100 g medaus ir perpilkite į sandariai uždaromą indą.

Nuoviras geriamas po 0,5 stiklinės prieš kiekvieną valgį su trupučiu šviežiai išspaustų citrinų sulčių. Laikomas skystis šaldytuve. Išgėrę visą paruoštą „eliksyrą“, virkite jį dar tris kartus. Tokiam organizmo stiprinimo kursui geriausiai tinka ruduo ir pavasaris.
 
Avižų antpilai
 
Ne mažiau naudingas ir avižų antpilas. Kaip ir nuoviras, jis pasižymi stipriomis gydomosiomis savybėmis. Štai keli receptai.

Sveikatai, grožiui ir jaunystei. 5 šaukštus smulkintų avižinių kruopų užpilkite 5 šaukštais šalto vandens ir palikite pernakt. Rytą į šį mišinį įmaišykite 1 šaukštą medaus, 1 šaukštą grietinėlės ir žiupsnelį smulkintų lazdynų riešutų. Gerkite antpilą kiekvieną rytą – poveikį pajusite jau po mėnesio.

Tulžiai varyti. Avižų grūdus užpilkite šaltu vandeniu (santykiu 1:10), palikite parą nusistovėti, o tada gerkite po 1 stiklinę 2–3 kartus per dieną prieš valgį.

Sergant cukriniu diabetu. 100 g avižų grūdų užpilkite 3 stiklinėmis vandens ir parą leiskite nusistovėti. Gautą antpilą gerkite po 0,5 stiklinės prieš valgį 3–4 kartus per dieną.

Organizmo iškrovai. 3 šaukštus avižinių dribsnių užpilkite 10 šaukštų vandens ir pastatykite 8–12 valandų nusistovėti. Tada antpilą nukoškite ir gerkite visą dieną didelėmis porcijomis.

Šlapimui varyti, karščiavimui mažinti, prakaitavimui skatinti. Šiam antpilui prireiks ne grūdų, o avižų šiaudų. 30–40 g smulkintų šiaudų užpilkite 1 litru vandens ir leiskite 2 valandas nusistovėti. Gerkite po 1 stiklinę 2–3 kartus per dieną.

Avižų varpų sultys. Jos taip pat labai naudingos sveikatai: stiprina visą organizmą ir normalizuoja jo būklę neturint apetito, esant nerviniam išsekimui. Labai sveika šias sultis gerti persirgus peršalimo liga ar gripu.

Žalias avižų varpas sumalkite mėsmale arba sumeskite į sulčiaspaudę. Gautas sultis gerkite po 100 ml 2–3 kartus per dieną prieš valgį. Kursas – dvi savaitės.


panbalsas

 

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas