Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2019 m. liepos 16 d.
Laikas 23:47:43

Aktualijos » Kaip suteikti maisto produktams „gyvybės“?

2016-11-24

mirkymas

Maisto produktų mirkymas vandenyje – gan tradicinis gaminimo būdas, ir nors toks produktų ruošimas reikalauja papildomo laiko virtuvėje, jo nauda maistui – išskirtinė.

Sveikos mitybos specialistai pataria tam tikrus sausus ir džiovintus produktus, prieš tolesnį jų naudojimą, mirkyti vandenyje, kad atsiskleistų jų maistinė vertė. Dabartinės maisto tendencijos taip pat populiarina šį metodą, pavyzdžiui, gaminant „žaliuosius“ kokteilius. 
 
Apie mirkymo vandenyje svarbą ruošiant kruopas, riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius, kalba ir JAV akredituota augalinės kilmės mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė: „Sausus ir džiovintus maisto produktus svarbu mirkyti todėl, jog tokiu būdu jie „išsivalo“: iš produktų pasišalina įvairios priemaišos, pridėtinės medžiagos. Kitas dalykas, tik mirkydami produktus mes pažadiname „gyvybę“ juose – supaprastiname šių produktų įsisavinimą ir virškinimą organizme“.
 
Mirkymo metu maisto produktai prisipildo vandeniu. Dėl šios priežasties žmogaus organizmui lengviau juos virškinti, kadangi toks maistas yra greičiau pasisavinamas. „Žali produktai organizme yra sunkiau virškinami. Lėtas virškinimo procesas iš organizmo atima daug vidinės energijos, – aiškina G.Jonaitytė. – Tam tikriems produktams, pavyzdžiui, sėkloms, mirkymas yra būtinas tam, kad atsiskleistų jų maistinės savybės. Sėkla, negaunanti vandens, realiai yra negyva.“
 
Pasak G.Jonaitytės, prekybos centruose maždaug 95 procentai maisto produktų yra chemiškai apdoroti. „Džiovinti vaisiai apdorojami sieros dioksidu arba gliukoze, kad ilgiau išlaikytų prekinę išvaizdą“, – pavyzdį pateikia augalinės mitybos specialistė ir papildo, jog, nepriklausomai nuo produktų kilmės ir auginimo sąlygų, mirkymas yra reikalingas tolesniam jų naudojimui ir maistinei vertei.
 
Svarbu
Rekomenduojama mirkyti ir ekologiškus, ir iš prekybos centro įsigytus sausus (džiovintus) produktus.
Mirkymas šiltame vandenyje iš produkto pašalina pridėtines chemines medžiagas (pvz., sieros dioksidą), priemaišas (dažniausiai esančias kruopose).
 
Sėklų, riešutų, kruopų mirkymas vandenyje aktyvuoja jų naudingąsias savybes, lengvina jų maistinių medžiagų pasisavinimą ir virškinimą organizme.

Priklausomai nuo rūšies, riešutai mirkomi vandenyje 4-12 val., sėklos – 2-8 val., kruopos – nuo 2 iki 12 val.
Sėklos mirkomos vandenyje 2-8 val. 


Domantė Juknonytė

lsveikata

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas