Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2017 m. liepos 27 d.
Laikas 18:35:07

Kosmetikos priedų lentelė

INGRIDIENTAS NAUDOJIMAS KENKSMINGUMAS
Butilhidroksitoluenas (bht/bha) Naudojamas losjonuose nuo saulės, lūpų dažuose, veido kreme, dažuose blakstienoms, antakiams kaip antioksiduojantis konservantas. Nepageidaujams poveikis: gali sukelti alergijas, įtakoti elgsenos sutrikimus ir reprodukcines problemas, ardo endokrininę sistemą. Beje, jis draudžiamas vaikų maiste!
Dietanolaminas (dea) ir trietanolaminas (tea) Tai gausiausiai naudojamas ir labiausiai paplitęs žmogaus pagamintas teršalas. Sutinkama lūpų dažuose, kvepaluose, dezodorantuose, plaukų priežiūros priemonėse, nagų lake. Randami plastikiniuose vaikų žaisluose, liubrikantuose, vaikų priežiūros produktuose, gali būti maisto produktuose (atsiranda jų pakavimo metu). Nepageidaujamas poveikis: neigiamai veikia vyrų reprodukcinę sistemą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą. Į vaiko organizmą ftalatai patenka pro odą ar burną, nes vaikai viską liečia ir deda į burną, taip pat naudojant vaikams skirtus losjonus, pudras, šampūnus. Kuo mažesnis vaikas, tuo daugiau chemikalo patenka pro odą dėl medžiagų apykaitos ypatumų.

Nuo 2006 metų Europos Sąjungoje uždrausti šeši ftalatai, jų negalima naudoti jaunesnių negu trys metai vaikų žaislų gamybai, nes šiuos žaislus vaikai deda į burną. Tėvams patariama mažiau naudoti kosmetinių priemonių kūdikiams, ypač šampūnus, pudras, losjonus, nes gali būti neigiamas poveikis vystymuisi ir dauginimosi sistemai. Jie ypač pavojingi nėščioms moterims, kadangi net maža dozė pažeidžia vaisiaus vystymąsi.

Kvapiosios medžiagos (angl. Perfum, fragrance) Naudojamos beveik visur. 95% kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Viename kosmetikos gaminyje gali būti 50-100 kvapiųjų medžiagų. Nepageidaujamas poveikis: dirgina odą ir kvėpavimo takus, gali sukelti alergiją, astmą. Prasiskverbia pro odą, pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą. Dėl savo ypatingo patvarumo ir savybės biologiškai kauptis yra randamos gyvūnų riebaliniame audinyje, kraujo lipiduose, motinų piene.
Mineralinis aliejus, mineral oil (paraffinum liquidum) Naudojamas visų tipų kremuose masažiniuose aliejuose, tai yra pagrindinė „vaikų aliejaus” medžiaga.

Tikslas: odos minkštinimas, riebinimas.

Nepageidautas poveikis: pigus naftos subproduktas, kuris padengia odą „nekvėpuojančiu” sluoksniu, sudaro komedonus (juoduosius taškus, uždegimus). Gali turėti policikliškųjų aromatizuotų angliavandenių (PHA), taip pat kancerogenai ir mutagenai. Kosmetikoje dažniausiai naudojamas, nes yra pigesnis nei augaliniai aliejai
Parabenai, paraben (metyl, butyl, propyl, isobutyl) Naudojama beveik visose plaukų bei odos priežiūros produktuose.

Šis konservantas naudojamas produkto galiojimo laikui prailginti.

Nepageidaujamas poveikis: gali būti daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų priežastimi. Jie yra mutogenai ir imituoja moteriškųjų hormonų veiksmus, pažeidžia endokrininę sistemą, yra toksiški. Parabenai turi savybę įsisiurbti į giliausius odos sluoksnius, absorbuotis kraujotakos sistemoje bei susikaupti organizmo audiniuose. Taip šios medžiagos gali pasiekti didelę koncentraciją ir pastebimai kenkti imuninei sistemai, taip sukelti vėžį. Dėl to gali atsirasti įvairių ligų bei anomalijų. Be to, šios medžiagos per motinos organizmą yra perduodamos palikuonims (parebenai surasti ir motinos piene).
Sodium lauryl sulfate (sls) / sodium laureth sulfate (sles). Naudojamas šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti, putojimą sukelianti medžiaga. Nepageidaujamas poveikis: dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą. Yra įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.
Trietanolaminas, dietanolaminas, triethanolamine (tea), diethanolamine (dea) Naudojamas įvairiuose kremuose, dezodorantuose, šampūnuose. Tikslas: putojanti medžiaga ir kosmetikos skystiklis gamyboje. Nepageidaujamas poveikis: gali būti įvairių alerginių reakcijų priežastimi, dirginti, sausinti odą bei plaukus. Dažnai kosmetikos produktuose taip pat naudojamas Isopropyl Mystrate (aliejaus tipo minkštinanti medžiaga), kuris sujungtas su TEA arba DEA formuoja vėžį sukeliančius kancerogeninius cheminius junginius – nitrosaminus.
Ss-fenilendiaminas (etiketėje nurodoma ppd, p-fenilenediaminas) Naudojamas tamsiuose plaukų dažuose ir juodoje chna laikinoms tatuiruotėms. Nepageidaujams poveikis: ilgalaikis kartotinis plaukų dažų naudojimas kai kuriems žmonėms gali suketi stiprias alergines reakcijas ar net šlapimo pūslės vėžį. Tamsiuose dažuose yra nemažai smce_markerudedamųjų medžiagų,kurios gaunamos iš akmens anglies dervos (taip pat ir ß-fenilendiaminas), kuri pati yra kancerogeniška. ß-fenilendiaminas lengvai prasisverbia per odą, gali sukelti alergiją ir vėžį bei apsigimimu.
Synthetic Colors Naudojama tam, kad kosmetika būtų „graži“, sintetiniai dažai, kartu su sintetiniais plaukų dažais, turi būti vengtini bet kokia kaina. Etiketėse jie bus pažymėti FD&C arba D&C, priklausomai nuo spalvos ir skaičiaus. Pavyzdžiui, FD&C Raudona Nr.6/ D&C Žalia Nr.6. Dauguma sintetinių dažų gali būti kancerogeniniai.
Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea Tai plačiai naudojami konservantai. JAV dermatologijos akademija juos nustatė kaip svarbiausią kontaktinio dermatito priežastį. Šie chemikalai turi du prekybinius ženklus: Germall IIir Germall 115. Nei vienas iš Germallchemikalų neturi gerų antigrybelinių savybių, todėl jie turi susijungti su kitais konservantais. Dėl šių chemikalų formuojasi formaldehidai, kurie gali būti toksiški;
Petrolatum Žinomas kaip naftos želė, šis mineralinio aliejaus darinys kosmetikoje yra naudojamas dėl minkštinančių savybių. Neturi jokios maitinamosios vertės odai ir gali trukdyti natūraliam kūno drėkinimo mechanizmui, sukeldamas sausėjimą ir odos skeldėjimą. Gamintojai petrolatum naudoja dėl to, kad jis yra neįtikėtinai pigus;
Propileno glikolis

Propylene Glycol

Geriausiu atveju tai augalinis glicerinas, maišytas su grūdų alkoholiu, kurie abu natūralūs. Paprastai tai sintetiniai naftos chemijos mišiniai, naudojami kaip drėgmę palaikanti medžiaga. Žinomas kaip galimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Kai skaitydami etiketę atrandate PEG (polyethylene glycol) ar PPG (polypropylene glycol), saugokitės – jie giminingi sintetiniams.

Toksiškas, sukelia kepenų anomalijas (testuoti su gyvūnais), turi ypač mažą, molekuliarinį svorį, dėl to lengvai patenka į audinius. Išsiurbia drėgmę, dėl ko sausėja oda. Žinomas kaip galimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Propileno glikolio vietoje patariama naudoti augalų gliceriną.

PVP/VA Copolymer Tai iš naftos išgauti chemikalai, naudojami plaukų lake, modeliavimo priemonėse ir kitoje kosmetikoje. Taip pat gali būti toksiški, o jautriems žmonėms įkvėpus gali pažeisti plaučius;
Steralkonium Chloride Amonio junginys, naudojamas plaukų kondicionieriuose ir kremuose. Sukurtas audinių industrijos, kaip audinių minkštiklis ir yra daug pigesnis, jį lengviau naudoti plaukų kondicionierių gamyboje, nei augalinius proteinus, kurie yra tinkamesni plaukams. Sukelia alergijas, toksiškas;

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas