Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2019 m. kovo 18 d.
Laikas 20:33:25

Alternatyvi mityba » Mėsos gamybos industrija planuoja pristatyti vegetarišką „mėsą“

2012-03-08

Kol mėsainių auginimas mėgintuvėlyje kainuoja šimtus tūkstančių dolerių, mokslininkai surado alternatyvą – daržovių perdirbimas į „netikrą“ mėsą. Tai gali būti žymiai ekonomiškesnis variantas. Europoje vykdomas projektas jau startavo – buvo įsteigta „netikros mėsos“ gamykla.

Gamyklos laboratorijoje pradėti skaičiavimai: per valandą su turima įranga gamykla gali pagaminti apie 60-70 kilogramų vegetariškos mėsos. Gaminys panašus į plokštę – apie vieno centimetro storio. Šis produktas vizualiai labai panašus į mėsą – tiek spalva, tiek sultingumu. Šiuo metu pagrindinė mokslininkų užduotis – tobulas skonis, kurio dėka šis pakaitalas galėtų konkuruoti (ar netgi laimėti konkurencinę kovą) prieš mėsą.

„Mūsų tikslas – ne tik sukurti natūralų produktą, kuris turėtų malonų skonį. Jo galiojimo laikas turėtų būti ilgas, kaina mažesnė nei mėsos bei, svarbiausia, tikti vegetarams ir alergiškiems žmonėms“, – teigia mokslininkas Florian Wild.

Prognozuojama, kad šio produkto atsiradimas gali kardinaliai pakeisti gyvulių auginimo pramonę ir sustabdyti gyvulininkystės daromą žalą aplinkai. Ištobulinus gamybos būdus, bus siekiama pigiai ir sveikai „maitinti“ viso pasaulio žmones. „Karvės ir kiaulės turi suėsti apie 4 kilogramus grūdų, kad priaugtų pusę kilogramo grynos masės ir galėtų „tapti“ mėsainiais ar sultingais kepsniais“, – sakoma pranešime.

Laboratorijoje jau buvo „iškeptas“ pirmasis gaminys iš kviečių, žirnių, lubinų, pupelių bei sojos. Mokslininkai sąmoningai negamina produkto iš vienos rūšies augalų, kadangi daugelis žmonių turi alergiją vienai ar kitai sudedamajai daliai. Buvo sukurtas platus spektras receptų su įvairiomis kombinacijomis, kad žmonės, kenčiantys nuo alergijos ar maisto netoleravimo, turėtų didesnį pasirinkimą.

Kad pagamintų mėsos pakaitalą, turintį mėsos tekstūrą ir skonį, turėjo susivienyti mokslininkai ir mėsos perdirbimo įmonės. Mokslininkų grupė dirbo su gamtos išteklių ir gyvosios gamtos mokslų universitetu Vienoje, Wageningen universitetu Olandijoje, 11 mažų bei vidutinio dydžio maisto perdirbimo įmonių, ekologiškų produktų gamintoju Ispanijoje.

Planuojama, kad „netikra mėsa“ prekyboje pasirodys ateinančiais metais. Jau kovo 27-30 dienomis šis „stebuklas“ bus pristatytas „Anuga Foodtec“ mugėje, kuri vyks Vokietijos mieste Kelne.


Susiję straipsniai


Kiti komentarai

sbcd — 2012-03-15 10:11

Jei nieko geresnio nesugalvos, galima bus padaryti muziejus apie gyvunu koncentracijos stovyklas – astriu pojuciu megejams… Nemanau kad taip svarbu, kur zmogus deda senas snapso bonkas, cigareciu pokelius ir t.t., kai jau nustoja vartojes…
Nustojus valgyti mesa zmones pasieks daug nuostabiu rezultatu ekologijos, ekonomijos, sveikatos, morales srityse…

Ursule — 2012-03-12 01:15

Man idomu kodel tokia naujiena atrodo ypatinga. Amerikoje pilna taip vadinamu “veggie patty”,kurie buna mesos,zuvies, ar bet kokio kito skonio. Jie gaminami naudojant vegetariskus mesainius, si praktika isvystyta taip,jog sojos produktai atkartoja desreliu isvaizda,arba rukytos mesos forma,skoni,konsistencija ir kvapa. Lietuvoj, pavyzdiui, Hesburgery galima nusipirkti vegetariska sumustini kuriame mesa atstoja butent soju ir pupeliu pagrindu sudarytas plokstainis. Siek tiek pasenusios naujienos. Svarbiau butu kad tokie vegetariski ir veganiski pakaitalai butu tobinami ir butu siuloma kuo daugiau variantu sudeties.

? — 2012-03-08 20:07

Labai idomu ar nebus chemijos pripumpuoti tie pakaitaliukai… Jei ne, as uz

parselis — 2012-03-08 12:14

Tai kur reikes tas fermas det? :) naminiai gyvuneliai gales but kiaules ir karves :)

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas