*/ ?>
Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2021 m. gruodžio 06 d.
Laikas 13:45:42

Maistas » Moliūgas: Dosnioji daržovė nenuvils

2013-09-18

moliugai

Moliūgai – vieni seniausių pasaulio kultūrinių augalų, kilę iš Vidurio ir Pietų Amerikos. Juose yra apie 92 proc. vandens, 5–14 proc. angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2 , PP, karoteno). Moliūgų sėklose yra apie 36–52 proc. aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių.

Moliūgų vaisiai turi dietinių ir gydomųjų savybių. Juos patartina valgyti sergantiesiems ateroskleroze (padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį), skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų ir tulžies ligomis. Minkštime esantys pektinai gerina maisto pasisavinimą, padeda pašalinti kenksmingas medžiagas – šviną, radioaktyvųjį stroncį. Šviežių moliūgų sultys gerina žarnyno peristaltiką, jų patartina gerti norintiesiems sulieknėti, tai – puiki šlapimą varanti priemonė. Nuo nemigos liaudies medicina pataria gerti moliūgų nuovirą su medumi. Dvejus metus išlaikytos sėklos valgomos apvaliosioms kirmėlėms ir kaspinuočiams iš žarnyno varyti.

Iš moliūgų gaminami daržovių asorti (konservai) žiemai, verdamos skanios daržovių sriubos, kepami blynai, pyragai, gaminamos vertingos uogienės ir tyrės.

Makaronai su moliūgais

l litras pieno, 1,5 stiklinės vandens, pusė nedidelio moliūgo, 100 g makaronų, 1 šaukštas cukraus, 25 g sviesto, druskos pagal skonį.

Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir sutarkuojame bulvine trintuve. Puode užverdame vandenį, jį pasūdome ir pasaldiname. Sudedame sutarkuotą moliūgą ir 15 min. paverdame ant nedidelės ugnies. Tada sudedame makaronus ir paverdame apie 10 min. Supilame pieną. Kai jis pradeda kilti, įdedame sviesto ir nukaičiame puodą.

Moliūgų košė

300 g moliūgo, pusė stiklinės manų kruopų, pusė litro pieno, pora šaukštų sviesto, truputį druskos ir cukraus pagal skonį.

Moliūgą nulupame ir, išskobę sėklas, supjaustome bei apverdame truputyje vandens. Tada išgriebiame, nusausiname, sugrūdame, įpilame pieno, įdedame 60 g sviesto, suberiame manų kruopų, cukraus, druskos, ir masę verdame ant mažos ugnies. Košė patiekiama užpilta ištirpintu sviestu.

Moliūgų ir obuolių košė

Pusė nedidelio moliūgo, penki dideli saldžiarūgščiai obuoliai, du valgomieji šaukštai sviesto, druskos ir cukraus pagal skonį.

Moliūgą nulupame ir, išskobę sėklas, supjaustome griežinėliais. Verdame nedideliame kiekyje vandens, kol suminkštėja. Tada suberiame griežinėliais supjaustytus obuolius ir verdame maišydami, kol sutirštės. Išvirta masė ištrinama per sietelį, pagardinama cukrumi, druska, sviestu ir viskas sumaišoma.

Moliūgų virtinukai

0,5 kg šviežio moliūgo, 6 dideli makaronų tešlos lakštai (mažaug 20×30 cm dydžio), 2 kiaušiniai, 1 žiupsnelis tarkuotų muskatų, 1 svogūnas, 2 stiklinės vištienos sultinio, 1 stiklinė grietinės arba gietinėlės, 3–4 saujos nuvalytų voveraičių, druska, malti juodieji pipirai, 5–6 šviežių šalavijų lapeliai.

Moliūgą perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir neluptą supjaustykite stambiomis riekėmis. Tas riekes sudėkite į kiaurasamtį. Dideliame puode užvirinkite šiek tiek vandens. Kiaurasamtį su moliūgu uždėkite ant puodo. Vandens puode turi būti tiek, kad moliūgas nesiektų verdančio vandens. Puodą uždenkite. Moliūgą virkite ant garų maždaug 20 min., kol suminkštės ir lengvai trinsis šakute. Išvirusį moliūgą nukelkite nuo ugnies. Nuo moliūgo riekelių nulupkite žievę, o minkštimą sutrinkite rankiniu trintuvu, kol tyrė bus vientisa. Tyrę sukrėskite į sūrmaišį arba į didesnį virtuvinį rankšluostėlį, užriškite ir pakabinkite kelioms valandoms arba nakčiai, kad nubėgtų vanduo ir sultys. Nubėgus didžiajai daliai skysčio, moliūgų masę perkelkite į dubenį, įberkite druskos ir šviežiai tarkuotų muskatų. Ant sauso pamiltuoto paviršiaus klokite vieną makaronų tešlos lakštą ir visą jo paviršių suvilgykite kiaušinio plakiniu. Ant lakšto šaukšteliu išdėliokite moliūgų tyrę, palikdami tarpus. Ant moliūgų įdaro klokite antrą makaronų tešlos lakštą. Pirštais užspauskite tarpus tarp įdaro ir aštriu peiliu pjaustykite virtinukus. Tą patį pakartokite su likusiais keturiais lakštais bei likusiu įdaru ir išvirkite. Stambiai supjaustykite voveraites. Susmulkinkite svogūną. Keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto ir ant vidutinės ugnies pakepinkite grybus su šalavijų lapelais, įdėkite grietinės ir, įpylę sultinio bei išmaišę, užpilkite padažą ant virtinių.

Moliūgų blyneliai

400 g moliūgo, 50 g morkų, 150 g bulvių, 1 svogūnas, 4 valgomasis šaukštas miltų, 2 kiaušiniai, 2 saujos petražolių, truputį druskos bei aliejaus kepimui.

Sutarkuotas daržves sumaišykite su susmulkintu svogūnu, kiaušiniais, miltais, smulkintomis petražolėmis bei druska ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir dėkite po šaukštą masės, suformuokite apvalius blynelius ir kepkite, kol jie gražiai apskrus. Patiekite su grietine.

Moliūgų lazanija

800 g moliūgų, 10 g džiovintų pomidorų su aliejumi, 2 svogūnai, 2 česnako skiltelės, 200 ml sultinio, po šaukštą sviesto ir miltų, 250 ml pieno, 500 g lazanijos lakštų, 300 g tarkuoto sūrio, druskos, pipirų, tarkuoto muskato riešuto.

Keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus sviesto ir jame apkepinkite kubeliais supjaustytus moliūgus, pomidorus, svogūnus ir česnakus, paskui supilkite pusę sultinio, užvirinkite ir virkite apie 5 min. Padažą gaminkite taip: ištirpintame svieste paskrudinkite miltus, paskui juos praskieskite pienu ir, nuolat maišydami, virkite ant mažos ugnies apie 10 min., galite pagardinti prieskoniais. Į lazanijai skirtą formą sluoksniais sudėkite lazanijos lakštus, daržoves, vis palaistydami padažu. Viršutinis sluoksnis – lazanijos lakštas. Ant viršaus supilkite visą likusį padažą, sultinį, apibarstykite tarkuoti muskato riešutu bei tarkuotu sūriu ir kepkite 30 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.

Moliūgų ir slyvų uogienė

1 kg mėlynųjų slyvų, 700 g cukraus, 350 g moliūgo, pusė citrinos, 2 valgomieji šaukštai romo (nebūtinai).

Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į puodą ir užberkite cukrumi, palikite per naktį, kad išsiskirtų sulčių. Įpilkite romo, virkite ant silpnos ugnies, kartkartėmis pamaišydami, apie 60 min. Tada dėkite į puodą 2 cm kubeliais supjaustytą moliūgą ir plonais griežinėliais supjaustytą citriną. Virkite dar apie 50 min. Susidariusias putas nugriebkite. Uogienę supilstykite į įkaitintus stiklainius ir užsukite.

Moliūgų, obuolių ir apelsinų uogienė

1 kg moliūgo minkštimo, 4 obuoliai, tiek pat apelsinų, 2 kg cukraus, 3 gvazdikėliai, mažas gabalėlis cinamono lazdelės, 1 stiklinė vandens.

Apelsinus su žievelėmis gerai nušveiskite, nusausinkite ir supjaustykite ketvirčiais, o tada – įstrižai plonais griežinėliais. Moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir taip pat sutarkuokite. Į vaisių masę įpilkite stiklinę vandens, suberkite cukrų ir virkite ant silpnos ugnies, kol vaisiai suminkštės. Įdėkite gvazdikėlius ir cinamono lazdelės gabalėlį, dar kelias minutes pavirkite, supilstykite į paruoštus stiklainius ir užsukite.


Wikimedia Commons nuotr.

valstietis

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas!


Joga Kaune, meditacija kaune






renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas