Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2020 m. rugsėjo 28 d.
Laikas 06:21:18

Alternatyvi mityba » Nepaprastai naudinga – burokėlių gira

2015-09-23

burokas

2015 metais pasaulis kraustosi iš proto dėl… burokėlių? Jeigu egzistuoja maisto produktų mados, tai burokėliai – madingiausia šių metų daržovė, pakeitusi visiems jau pabodusius lapinius kopūstus. Lietuvoje ir Rytų Europos šalyse ši daržovė visada buvo populiari, bet Vakarų pasaulyje ilgą laiką laikyta nuobodžia ir senamadiška. Dabar labai madinga ieškoti maisto produktų, kurių sudėtyje būtų daugiau nei įprastai vitaminų, mineralų, organinių rūgščių ar kitų medžiagų, todėl nenuostabu, kad atėjo laikas ir burokėliams. Šios šakninės daržovės dabar graibstyte graibstomos nuo prekybos centrų lentynų. Kone kiekvieną dieną „atrandama“ vis naujų burokėlių panaudojimo būdų nuo šaknų iki lapų. Galbūt ir mums juos reikėtų prisiminti?

Ypač sveikatai naudingos šviežių burokėlių sultys. Joms paruošti tereikia turėti burokėlių ir sulčių spaudyklę. Kai kas dėl skonio burokėlių sultis maišo su kitų vaisių ir daržovių sultimis, deda prieskonių. Itin dera su burokėliais obuolių arba morkų sultys.

Dar vienas sveikas gėrimas, kurį girdėjo tikriausiai tik nedaugelis – tai burokėlių gira. Kuo ji naudinga? Visų pirma dėlto, kad tirpdo akmenis, stabdo puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, stiprina kraujagysles, valo kraują ir kepenis. Be to, burokėlių gira iš užteršto organizmo šalina nuodingas medžiagas. Burokėlių gira gaminama be mielių, kurių vartojimą daugelis mitybos specialistų vertina skeptiškai. Iš karto pagaminus burokėlių giros gerti negalima, būtina ją kelias dienas brandinti stikliniame inde vėsioje, tamsioje vietoje. Geriausia vartoti po 3 – 5 dienų.

Burokėlių gira

Didelis burokėlis
2 l vandens (vėsaus virinto arba filtruoto)
4 šaukštai cukraus
100 g ruginės duonos

Gaminimas

Nuvalytus burokėlių šakniagumbius supjaustyti arba sutarkuoti, sudėti į stiklinį indą, užpilti virintu arba filtruotu vėsiu vandeniu, įdėti cukraus ir riekę ruginės duonos. Viršų uždengti marle ir palikti tamsioje, vėsioje vietoje rūgti ir fermentuotis 3 dienas. Paskui burokėlių girą nukošti. Skystį supilti į butelius, sandariai uždaryti ir atšaldyti šaldytuve.

100 g apie 32 kcal

Paruošimo laikas: 3 – 5 dienos

8 porcijos


Wikimedia Commons nuotr.

priekavos

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas!


Joga Kaune, meditacija kaune






renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas