Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2020 m. balandžio 01 d.
Laikas 23:34:24

Alternatyvi mityba » Netikėtas delikatesas – gėlės

2011-09-08

Gėlės kulinarijoje buvo vartojamos jau senovės Kinijoje, Graikijoje ir Romoje. Daugelis augalų iki šiol naudojami kaip ingredientai nacionaliniuose patiekaluose: Italijoje iš gėlių gaminama košelė, rožių žiedlapiai vartojami Indijoje patiekalams ruošti ir t.t.

Gėlės maistui vartojamos dėl paprastų priežasčių: pridėjus ryškią žiedo spalvą kardinaliai pagerėja paprastų patiekalų išvaizda ir skonis. Eksperimentų su gėlėmis rezultatas visada stebina: kai kurios gėlės yra aštrios, kitos turi žolės skonį, dar kitos – labai aromatingos.

Įdomų rezultatą galite gauti į salotas ar arbatą pridėję gėlių lapelių. Siūlome makaronų suktinukus ruošti su aštriomis žydinčiomis česnakų galvutėmis. Jas galima įdėti ir į konservuojamus agurkus.

Geras rezultatas gaunamas pridėjus gėlių lapelius į salotoas, arbatą. Ryškiais žiedais galite papuošti mėgstamus ledus, iš nasturkų paruošti marinatą ir daugybę sirupo iš įvairiausių gėlių.

Nors spalvos pauošia maistą, neatsargus elgesys su gėlėmis kaip ir su grybais gali būti mirtinas. Siūlome laikytis patarimų, kurie padės išlikti sveikiems ir saugiems valgant gėles:

• valgykite tik valgomas gėles. Jei abejojate, ar gėlė valgoma, ieškokite informacijos gėlių kataloguose (šiame straipsnyje irgi pateiksime valgomų gėlių sąrašą)

• valgykite gėles, kurios išaugintos be trąšų ar chemikalų. Juk nenorite privalgyti chemikalų ar pesticidų, kurių ką tik užpylė Jūsų močiutė? Kaip žinia, auginant gėles trąšų negailima…

• Nevalgykite gėlių, kurios auga šalia kelio ar parke.

• Valgykite TIK žiedlapius, o ne piestas ar kuokelius (o, biologija…)

• Jei esate alergiškas gėlėms, pradėkite nuo nedidelio gėlių kiekio.

• Norėdami gėles ilgiau išlaikyti šviežias, laikykite jas ant šlapio popieriaus šaldytuve. Ledas atgaivins suvytusius žiedlapius ir neleis kvapui greitai išsisklaidyti.

Gėlės, kurias galite valgyti:

• Svogūnas (visos svogūnų šeimai priklausančios gėlės yra valgomos ir labai gardžios).

• Anyžius (šio augalo lapai skleidžia subtilų saldymedžio aromatą).

• Argula (aštraus skonio, lapai taip pat valgomi)

• Rugiagėlės (žolės skonio, žiedlapiai valgomi)

• Bazilikas (žiedlapių būna įvairiausių nuo baltų iki rauskų ar levandų spalvos. Kvapas panašus į baziliko lapelių, bet subtilesnis)

• Monarda (raudonos gėls, mėtinis skonis).

• Agurklė (malonios mėlynosspalvos, agurkų skonio).

• Medetkos (nuostabios valgomosios gėlės, žiedlapiai aštraus skonio).

• Gvazdikėliai (saldaus skonio žiedlapiai).

• Ramunė (žiedai saldūs, dažniausiai naudojami arbatoms ruošti)

• Daržinis nuilis (kvapas šiek tiek panašus į anyžių).

• Cikorija (jaučiamas kartus skonis, tinka marinavimui)

• Chrizantemos (jaučiamas kartumas, gali būti vaivorykštės spalvų. Valgyti tinka tik žiedai).

• Kalendra (lapai yra žolės skonio, tinka valgyti karštus, tuomet geriausiai juntamas skonis).

• Citrusinių vaisių žiedai (juntamas saldaus citruso aromatas).

• Dobilas (saldaus skonio žiedai).

• Kiaulpienė (jaunų augalų žiedai saldaus skonio, gali būti naudojami salotoms, sumuštiniams, gėlės naudojamos neįprastam garnyrui ruošti).

• Krapai (žiedų skonis panašus į lapelių).

• Saulutė (kartoko skonio žiedlapiai, bet puikiai tinka papuošimui).

• Pankolis (šių geltonų žiedlapių skonis panašus į lapų).

• Fuksija (aštri fuksija gali būti puikus garnyras).

• Kardelis (žiedlapiai gali būti valgmi kaip įdaras arba salotų ingredientas).

• Jazminas (labai aromatingi žiedai naudojami arbatai ruošti, galima saikingai vartoti saldiems patiekalams gardinti, tačiau vartoti patartina saikingai).

• Levanda (saldaus, aštraus skonio. Tinka pikantiškiems, saldiems patiekalams ruošti).

• Lelija (žiedlapiai aštraus skonio, skleidžia citrusinių vaisių aromatą).

• Mėta (skonio intensyvumas priklauso nuo mėtos rūšies).

• Nasturka (viena iš populairiausių valgomų gėlių).

• Raudonėlis (subtilaus skonio lapeliai).

• Našlaitė (žiedlapiai išskirtinio skonio, galima valgyti visą gėlę).

• Ridikas (žiedlapiai išskirtinio pipirų skonio).

• Rožė (reikia pašalinti kartų kuokelį, žiedlapiai saldūs, puikiai tinka dekoravimui, desertams, uogienėms ruošti.Visos rožės yra valgomos).

• Rozmarinas (žiedai panašaus skonio kaip ir lapai).

• Šalavijas (žiedlapiai skleidžia švelnų aromatą).

• Moliūgas (žiedlapiai yra idealus įdaras, turi silpną kvpą, prieš naudojant pašalinti kuokelį).

• Saulėgrąžos (žiedlapiai valgomi, skonis panašus į artišoką).


Dovilės Markevičiūtės nuotr.

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas