Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2017 m. liepos 28 d.
Laikas 10:41:04

NAUJIENOS » Rauginti kopūstai – ir maistas, ir vaistas

2017-05-05

kopustai

Ar žinojote, kad rauginti kopūstai – ne tik skanu, bet ir naudinga? Dar garsusis keliautojas ir atradėjas Džeimsas Kukas sakė: „Rauginti kopūstai išvaro iš kūno visas ligas. Jie gelbsti mano jūrininkų gyvybes.“ Tai kaipgi veikia šis vaistas ir kokias ligas juo geriausia gydyti?
 
Žarnyno sanitarai
 
Taip rauginti kopūstai vadinami dėl to, kad juose yra ir pieno, ir acto rūgšties, slopinančių puvimą sukeliančių bakterijų dauginimąsi. Be to, sūrymas, išlaikantis visas vertingąsias kopūstų savybes, neturi stambiųjų maistinių skaidulų, kartais sukeliančių skrandžio skausmus ir pilvo pūtimą.
 
Raugintų kopūstų sultys naudojamos apetitui pagerinti ir virškinimo procesams suaktyvinti pacientams, kurių skrandžio rūgštingumas sumažėjęs, pasireiškus žarnyno parezei po chirurginių operacijų, neurologiniams ligoniams, ilgai gulėjusiems ligos patale, dirbantiesiems sėdimą darbą ir gyvenantiesiems sėslų gyvenimą.
 
Kokteilis iš pusės stiklinės kopūstų sūrymo ir tokio pat kiekio šviežių pomidorų sulčių pagelbės sergantiesiems kepenų ligomis. Gerti jį reikia 3–4 kartus per dieną po valgio – ir kuo ilgiau, tuo geriau.
 
Reguliariai įtraukiamos į valgiaraštį salotos iš raugintų kopūstų, svogūnų ir česnakų sušvelnina bronchų astmos priepuolius. Tokios pat salotos rekomenduojamos ir esant avitaminozei.
 
Ypač sveika rytais tuščiu skrandžiu išgerti raugintų kopūstų sulčių.
 
Jei jau valgysite raugintus kopūstus dėl vitaminų, kad vitaminas C nepražūtų, kopūstus iš sūrymo dera išgriebti prieš pat valgį ir apšlakstyti aliejumi. Ir dar: pas mus retai kas raugina kopūstus gūžėmis, tačiau būtent taip vitaminas C juose išsilaiko geriausiai.

Smarkiai karščiuojant irgi patariama gerti kopūstų sūrymą – jis padės atkurti skysčių balansą, papildys vitaminų ir mineralinių medžiagų atsargas.
 
Sergant gastritu ir hemorojumi naudinga išgerti po 0,5–2 stiklines šilto kopūstų sūrymo per dieną.
 
Jeigu vaikus kamuoja parazitai, jiems, priklausomai nuo amžiaus, reikėtų suvalgyti po 100–200 g raugintų kopūstų (pageidautina atskirai nuo kito maisto) po 2–3 kartus per dieną.
 
Naudojami ir kompresams
 
Atsikratyti galvos skausmų padės raugintų kopūstų kompresai: įvyniokite į marlę, pridėkite už ausų ir ant smilkinių, ir apsukite galvą rankšluosčiu. Skausmas nuslops, jeigu dėsite prie kaktos raugintus kopūsto lapus 20–30 minučių po 3 kartus per dieną arba 3–4 kartus per dieną gersite po 1/2 stiklinės kopūstų sūrymo.
 
Liaudies medicina pataria vaikams, turintiems bambos išvaržą, dėti kopūstų sūrymo kompresus. Sūryme suvilgyta marlė dedama ant išvaržos, prispaudžiama šviežios bulvės griežinėliu, o tada tvarsčiu. Kompresas laikomas 2–3 valandas. Minimali gydymo trukmė – mėnuo.
 
Kamuojant viduriavimui, perdien patariama išgerti po 1–2 stiklines kokteilio iš raugintų kopūstų ir pomidorų sulčių, sumaišytų lygiomis dalimis.
 
Sergant tulžies pūslės akmenlige, dera raugintų kopūstų sūrymą gerti kasdien po 0,5–1 stiklinę 3 kartus 30 minučių iki valgio. Gydymo kursas – 1,5–2 mėnesiai.
 
Jei tulžies akmenys dar ne didesni už kukurūzo grūdą, jiems pašalinti siūlomas toks liaudiškas receptas: sumaišyti 1 litrą raugintų kopūstų sūrymo, 400 g aliejaus ir 4 citrinų sultis. Parą iki gydymo kurso pradžios reikėtų visiškai nieko nevalgyti, o paskui kas 30 minučių gerti po 100 g skysčio. Iš pradžių galimi skausmo priepuoliai, viduriavimas, užtat po 4–5 valandų akmenys turėtų pasišalinti. Paskui dvi savaites reikia pagerti ramunėlių ir pankolių arbatos.

Pastaba: prieš imantis bet kokios savigydos būtų protinga pasitarti su gydytoju.
 
Netinka grynas? Skieskite
 
Raugintų kopūstų sūrymas su mielėmis padės įveikti vidurių užkietėjimą. Tiesa, vietoj mielių į sūrymą galima įmaišyti 4 g smulkintos šaltekšnio žievės. Veiksminga ir tokia procedūra: 2 šaukštelius valgomosios druskos ištirpinkite stiklinėje kopūstų sūrymo ir išgerkite tuščiu skrandžiu. Esant poreikiui, pakartokite ir kitą dieną.
 
Kenčiantiesiems nuo rėmens rekomenduojama prieš valgį sukramsnoti 2–3 šaukštus raugintų kopūstų.
 
Nuo dedervinės ant pažeistos odos vietos reikėtų dėti rauginto kopūsto lapą, suteptą grietine. Kai kopūstlapis pradžius, pakeisti nauju. Taip gydymą tęsti iki visiško pasveikimo.
 
O štai nuo parazitų kepenyse patariama gerti po pusę stiklinės kopūstų sūrymo 30 minučių prieš valgį.
 
Nusideginus, įsipjovus, gydant vabzdžių įgėlimus ant žaizdelės galima uždėti ploną sluoksnį raugintų kopūstų, ir uždengti skepeta, suvilgyta kopūstų sūryme, – arba apvynioti sūryme išmirkytu tvarsčiu. Kompresą reikia laikyti 30–60 minučių ir keisti 3–4 kartus per dieną. Jeigu sūrymas pradeda deginti, būtina jį atskiesti šaltu virintu vandeniu santykiu 1:1 arba 1:2.
 
Jeigu peršalus krūtinę varsto skausmingi diegliai, irgi padės kopūstų sūrymas, atskiestas šiltu virintu vandeniu (1:1). Reikia gerti po 2–3 stiklines per dieną iki visiško išgijimo.
 
Rauginti kopūstai ypač naudingi atgaunant jėgas po ilgos ir sunkios ligos – pavyzdžiui, plaučių uždegimo.
 
Smarkiai vemiant, kamuojant nėščiųjų toksikozei, naudinga ir valgyti raugintus kopūstus, ir gerti jų sūrymą.

Kontraindikacijos ir atsargumo priemonės
 
Raugintų kopūstų sultys su trupučių citrinų sulčių naudingos sergantiesiems cukriniu diabetu. Tokios sultys naudingos diabetikams, nes jose gausu pieno rūgšties, o raugintuose kopūstuose esanti ląsteliena suriša angliavandenius ir paspartina jų pasišalinimą iš organizmo.
 
Raugintų kopūstų sultis sveika gerti ir epileptikams. Jos – labai veiksminga profilaktikos priemonė nuo „tyliosios“ skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės. Gerti reikia po 1/4–1/3 stiklinės 3 kartus per dieną valanda iki valgio. Profilaktinis kursas – 2–3 savaitės.
 
Tačiau labai svarbu atsiminti, kad raugintų kopūstų negalima valgyti sergantiesiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu, pankreatitu, kepenų ir inkstų ligomis. Dėl gana didelio druskos kiekio valgyti daug raugintų kopūstų nesveika ir hipertonikams, turintiesiems bėdų dėl inkstų, kamuojamiems tinimų. Tokiems žmonėms reikėtų prieš valgant kopūstus pirmiausia išgriebti iš sūrymo ir nuplauti arba iškart, raugiant, berti kuo mažiau druskos.
 
Jeigu virškinimo sistema vangi, skrandžio rūgštingumas – mažas, prieš valgant raugintus kopūstus reikėtų kruopščiai susmulkinti, o paskui dar ir labai gerai sukramtyti (taip jie mažiau pūs pilvą, nors ir tai ne visada). Tokiais atvejais sveikatinimo tikslais geriau vartoti kopūstų sūrymą nei pačius kopūstus.


panbalsas
 

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Komentarų nėra.

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas