Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2019 m. liepos 16 d.
Laikas 23:45:57

MITYBA » Vegetariški standikliai bei tirštikliai

2010-12-15

Taip, yra kažkas patrauklaus drebančiuose želės desertuose. Tačiau vegetarai vengia jų vartoti, nes daugelis jų savo sudėtyje turi nevegetariškos želatinos (želatina gaminama iš kiaulių, galvijų ir kitų naminių gyvūnų odų, kaulų). Susirūpinę savo sveikata susilaiko ir nuo produktų, kuriuose kaip tirštiklis naudojamas kukurūzų krakmolas.

Nors kukurūzų krakmolas yra augalinės kilmės, tačiau tai kruopščiai rafinuotas ir paveiktas kitų valymo procesų (balinimo), kuriose naudojamos nenatūralios cheminės medžiagos, produktas. Visgi yra gana daug gerų augalinės kilmės standiklių ir tirštiklių, nekeliančių abejonių dėl savo maistinės vertės ir natūralumo.

Agar – agaras – atsisakius želatinos, nebūtinai reikia atsisakyti ir saldžiųjų želės desertų, Gamindami vaisių desertus, pudingus, daržovių šaltienas, įdarus ar pikantiškus užpilus, išbandykite agar agarą. Bespalvis ir beskonis agaras – tai džiovinami žemoje temperatūroje raudonieji dumbliai. Jis gali būti pardavinėjamas dribsnių, granulių ar supresuotų luitų pavidalu. Agaras turi daug privalumų. Kambario temperatūroje netirpsta, o želė paverčia net rūgščius produktus (taigi jam nereikia šaldytuvo kaip želatinai, o produktų pH gali būti mažesnis nei 4,5). Agaras turi nedaug kalorijų ir yra labai lengvai virškinamas. Be to, jame gausu maistinių medžiagų: sudėtyje yra jodo, kalcio, geležies, fosforo, vitaminų A, C, D, K ir B vitaminų kompleksas. Kadangi agaras mažina ir cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą, virškinimą ir valo kūną, jį patartina vartoti žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą bei problemų su širdimi. Agaro stiprumas priklauso nuo medžiagos, kurią siekiama paversti želė – sultys arba daržovių nuovirai reikalaus mažiau agaro nei sojos, riešutų pienas ar daržovių bei vaisių masės.

Karageninas – Airijos samanos (Irish moss) – tai dar vienas vandenynų augalas, turintis surišančių savybių. Yra parduodamas išdžiovintoje formoje. Tai pat kaip agaras yra labai maistingas, tačiau rečiau aptinkamas ir ne toks patogus naudojimui. Rekomenduojamas vartoti, kai patiekaluose yra acto rūgšties (t.y. acto arba vyno) arba oksalo rūgšties (špinatai, rabarbarai, šokoladas). Karageninas pasižymi „tam tikru“ skoniu ir kvapu, susijusiu su dideliu sieros kiekiu, todėl prieš naudojant jį reiktų praplauti ir pamirkyti 10-20min. vandenyje (ypač jei patiekalai yra švelnaus skonio). Rekomenduojamas gaminant troškinius ir padažus.

Labai geras kukurūzų miltų pakaitalas yra Kuzu. Tai augančio Azijoje, bet dažnai aptinkamo ir JAV teritorijoje (laukinė rūšis) vieno stipriausių pasaulyje šakninio augalo sumaltos šaknys. Tai bekvapis ir beskonis baltas krakmolas, tobulai tinkantis gaminant skaidrius padažus (nesuteikia atspalvio, kaip kad kukurūzų krakmolas). Kuzu yra lengvai virškinamas, be to, jis gali ir surišti, ir sutirštinti. Naudojamas vienas arba su agar agaru – tinka gaminant įdarus, pudingus ir kitus želės pavidalo patiekalus ar mases. Kuzu dažniausiai būna sulipęs, taigi prieš atidarant maišelį geriausia jį sutrupinti į miltelius arba sumalti grūstuve. Prieš naudojant, rekomenduojama jį ištirpinti šaltame vandenyje.

Arrowroot (Marantė – Amerikos atogrąžų augalas) – šis tirštiklis panašus į Kuzu. Puikiai tinka padažams gaminti. Tai chemiškai neapdoroti Amerikos atogrąžų augalo šaknų milteliai. Jo pavadinimas kilęs iš tradicinės Indėnų medicinos, kurioje buvo naudojamas gydant žaizdas nuo strėlių su nuodingais antgaliais.
Marantė yra daug maistingesnė nei kukurūzų krakmolas, tačiau jos stingdančiosios savybės yra du kartus silpnesnės lyginant su kuzu. Nors turėtų būti naudojama dvigubu kiekiu, tačiau šis tirštiklis yra žymiai pigesnis nei Kuzu. Prieš naudojant, rekomenduojama ištirpinti šaltame vandenyje.

Roux – Maždaug prieš pusę amžiaus prancūzai sugalvojo Roux. Tai virtas miltų ir sviesto mišinys, naudojamas padažams tirštinti. Proporcijos yra skirtingos, tačiau taisyklė yra ta pati – kuo daugiau riebalų (dažniausiai sviesto), tuo tirštesnis bus padažas. Norint gauti vidutinio tirštumo padažą reikia dviejų šaukštų sviesto (ar aliejaus), dviejų šaukštų miltų ir vieno puodelio vandens, sultinio arba pieno. Pirmiausiai ant vidutinės ugnies puode yra išlydomas sviestas, po to įberiami miltai. Miltai turėtų būti pakankamai rudi, kad dingtų jų „žalias“ skonis. Kuo ilgiau padažas bus kaitinamas, tuo tamsesnis jis bus. Būtina nuolat maišyti, kad nenusviltų. Po to reikia palaipsniui įpilti skysčio, t.y. vandens, daržovių sultinio arba pieno, ir sumažinus ugnį maišyti. Virti apie 20min. – kuo ilgiau padažas virs, tuo tirštesnis bus.

Daržovės ir vaisiai – Sutrintos virtos morkos, bulvės ar kiti šakniavaisiai ir gumbavaisiai idealiai tinka sriuboms tirštinti. Virti sutarkuoti vaisiai (pvz. obuoliai) tinka gaminant želė. Vaisių ar ledų desertus galima tirštinti džiovintų vaisių mase. Savaime aišku, kad kuo mažiau vandens, tuo tirštesnis bus patiekalas.

Grūdai – Avižiniai dribsniai ir ryžiai – tai du pagrindiniai „grūdiniai“ tirštikliai. Norint sutirštinti sriubas ar padažus galima naudoti virtus ryžius ar sorų kruopas, o gaminant trintą sriubą – šiek tiek avižinių miltų (20-30min. prieš patiekalo virimo pabaigą).

Riešutai ir sėklos – Jau senovėje susmulkinti arba sumalti riešutai ir sėklos (pvz. sezamo ar lino) buvo naudojami, kaip tirštikliai. Iš jų gaunamas sviestas padažams ir sriuboms suteikia saldų skonį.

Tofu – Susmulkintas Tofu kai kuriuose veganiškuose patiekaluose gali tapti puikiu grietinės arba kiaušinių pakaitalu – pakeičia grietinę veganiškame strogonove, grietinėlę tirštoje sriuboje bei kiaušinius veganiškame majoneze. Taip pat vietoj kiaušinių galima jį naudoti ir gaminant įvairius kepinius (tokiu atveju reikia sumaišyti Tofu su šiek tiek aliejaus, kad gautųsi vientisa švelni masė).

Miso – Gaminant sriubas ir padažus šis fermentuotų sojos pupelių ir druskos mišinys atlieka dvigubą vaidmenį – tai prieskonis ir sutirštinanti medžiaga. Yra daug miso rūšių: tamsių, šviesių, su skirtingais prieskoniais.


www.vege.lt

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

vegė — 2010-12-16 20:54

o kur ju galima nusipirkti?

Komentuoti

*
*

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas du kartus per savaitę!


Mokymu centras ir seminarai

Joga Kaune, meditacija kaune

Mielos dovanėlės moterims




renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas