*/ ?>
Paieška:
ekologiskas oras

Šiandien 2021 m. rugsėjo 28 d.
Laikas 20:53:01

Alternatyvi mityba » Vegetarizmas: esi tai, ką valgai

2011-09-29

Vegetaru tampama dėl įvairiausių priežasčių. Vegetarais žmonės tampa dėl religijos, pasaulėžiūros, sveikatos ar gamtos saugojimo. Niekada nežinai, kuris kotletas bus paskutinis tavo gyvenime. Juk geriausi dalykai visada ateina netikėtai. 

Sveikata

Vegetarai gyvena septynerius metus ilgiau nei gyvūninės kilmės produktus besirenkantys žmonės. Tokius tyrimus atliko Kinijos universiteto mokslininkai. Jie nustatė, kad kinai, kurie naudoja mažiau riebalų, mažiau rizikuoja susirgti vėžiu ir kitomis ligomis. Vėžio tyrimai atliekami Heidelbergo centre Vokietijoje rodo, kad vegetarų imuninė sistema efektyviai naikina vėžines ląsteles.

  • Moterims, kurios kasdien valgo mėsą, 3,8 kartus padidėja rizika susirgti krūties vėžiu.
  • Moterims, kurios kasdien valgo kiaušinius, rizika susirgti vėžiu padidėja 2,8 kartus.
  • Vyrams, kurie kasdien valgo mėsą, pieno produktus, 3,6 kartus padidėja rizika susirgti prostatos vėžiu.

Vegetarai yra lieknesni nei valgantys mėsą, nes daržovių dieta padeda numesti svorio ir pasilikti senus džinsus spintoje.

Jie taip pat daug rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, kadangi augalinės kilmės produktai pasižymi mažesniu riebalų ir cholesterolio kiekiu. Vegetarų cholesterolio lygis 14 proc. mažesnis nei mėsos mėgėjų.

Labai dažnai mėsaedžiai susidūrę su vegetarais, pradeda priekaištauti, kad šie negauna visų reikalingų medžiagų, vitaminų ir pan. Tačiau visas organizmui reikalingas medžiagas, kurias turi gyvulinės kilmės produktai, galima gauti ir iš augalų. Pavyzdžiui, geležies galima gauti iš grūdų, ankštinių augalų, sėklų. 

Net atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje daugiau nei 6 mėnesius mes vartojame vaisius ir daržoves iš didžiųjų prekybos centrų, gyvulinės kilmės produktuose pesticidų ir kitų žemės ūkyje naudojamų cheminių medžiagų kiekis mėsoje yra didesnis. Kadangi gyvūnų organizmai kur kas geriau pasisavina visas šias medžiagas. Be to gamyklų "augintiniai" paprastai su ne ekologiškais pašarais gauna dar ir augimo hormonų, kuriuos vėliau sėkmingai įsisavina žmogaus organizmas.

Aplinka

Gamtosaugininkai šiuo metu itin susirūpinę dėl klimato atšilimo. 2006 m. organizacija JTO paskelbė, kad gyvulininkystės pramonė išskiria daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei visos pasaulio transporto priemonės kartu sudėjus. Regis, aiškėja, ką reikėtų kaltinti dėl siaučiančių stichinių nelaimių ir tirpstančių ledynų.

Gyvulininkystės pramonė taip pat yra didžiausias vandens taršos šaltinis, didžiausia vandens naudotoja ir pagrindinė miškingumo mažėjimo priežastis.

Ar žinojote, kad:

  • Norint gauti 0,5 kg. kviečių, reikia sunaudoti 100 litrų vandens.
  • Norint gauti 0,5 kg. mėsos reikia sunaudoti 20 000 litrų vandens.
  • Reikia 15 kg. grūdų norint gauti 1 kg. mėsos.

Nenorime tikėti, kad vieną baisią dieną geriamo vandens ištekliai baigsis.

Ruošiant mėsą sunaudojama tris kartus daugiau energijos nei ruošiant augalinės kilmės maistą.

Gyvulininkystės ūkiuose gausu atliekų. Tonos mėšlo yra skaudus smūgis aplinkos apsaugai. Garuojantis mėšlas prisideda prie šiltnamio efekto didinimo.

Etika

JAV per savaitę paskerdžiama 660 000 įvairių galvijų. Per dvi savaites dvigubai daugiau. Per tris – trigubai. O per metus? O per metus pasaulyje?

Šiaurės Amerikos vegetarų draugijos žurnale paskelbta apybraiža “Vegetarizmo etika”. Čia labai taikliai įvardintas gyvulio maistui gyvenimas. "“Maistinių gyvulių” gyvenimas nelaisvėje nuo pradžios iki pabaigos yra nenatūralus: dirbtinis veisimas, žiaurus kastravimas ir hormoninė stimuliacija, nenormalus maitinimas, skatinantis greitesnį svorio prieaugį, ir pagaliau – ilga kelionė pasibaisėtinomis sąlygomis pasitikti mirties. Užtvarai, nežmoniškas elgesys bei elektrinės lazdos, šiurpi prievarta ir baimė – tai vis “šiuolaikinio” gyvulių auginimo, transportavimo ir skerdimo kasdienybė", – rašoma apybraižoje.

Daugelio gyvūnų vidaus ir nervų sistemos yra labai artimos žmogui. Visi gyvuliai jaučia skausmą, baimę ir meilę. Jie kaip ir kiekvienas gyvas padaras nori ir turi teisę gyventi.

Dvasinė sąmonė

Maisto produktų teikiama energija leidžia žmogaus organizme vykti cheminėms reakcijoms. Tai, ką mes valgome, veikia mūsų protą, emocijas ir elgesį.

Pagrindinės pasaulio religijos, pavyzdžiui, budizmas ir induizmo mus moko, kad visi mūsų veiksmai, įskaitant ir maisto pasirinkimą, veikia žmogaus karmą. Valgydami gyvūnus, netiesiogiai pasmerkiame juos kančiai, tokiu būdu save patį pasmerkdami kančiai.

Jei norime turėti švarią karmą, pagal budizmo ir induizmo teiginius turime atsisakyti mėsos, žuvies, moliuskų, vėžiagyvių, paukščių ir kiaušinių.

Verčiančios susimąstyti vegetarų mintys

  • Jei skerdyklos turėtų stiklines sienas, visi būtų vegetarai (Paul McCartney)
  • Gyvūnai – ne maistas (Buda)
  • Gyvūnai – mano draugai, o aš nevalgau savo draugų (George Bernard Shaw)
  • Nežudyk (Dievo įsakymas)
  • Martinas Liuteris Kingas mokė mus būti gailestingas. Būkime gailestingi karvėms ir jų vaikams veršeliams (Dick Gregory)
  • Mėsos mėgėjas sako: aš nevalgyčiau mėsos, jeigu niekas nežudytų gyvūnų. Mėsininkas sako: jiegu niekas nevalgytų mėsos, aš nežudyčiau.
  • Kaip jūs galite valgyti kažką, kas turi akis? (Ar Kellogg)
  • Aš niekada nevalgysiu mėsainių (Oprah Winfrey)
  • Žvejojant meškerės kablys pateko į žuvies akį. Tai buvo paskutinis kartas, kai aš nužudžiau gyvą padarą (Grove Press)
  • Užaugau ūkyje, kuris vertėsi gyvulininkyste. Taip aš tapau vegetaru (KD Lang)
  • Ką jūs padarysite mažam mano broliui, tai man padarysite. Šventasis raštas

Kiti žymūs vegetarai

Pasirodo, vegetaro kelią pasirinko daug protingų, talentingų, gabių žmonių, kurie stebino pasaulį savo gebėjimais. Sakoma, kad be mėsos silpsta smegenų veikla. Tikriausiai niekas nesiginčys, kad šių žmonių galvos veikė puikiai:

Winston Churchill, Vincentas Van Gogas, Richard Gere, Paul McCartney, Albert Einštein, Imanuel Kant, Mark Twain, Steven Spielberg.

Žymios pavardės naudojamos masėms pritraukti į vegetarizmą, tačiau neraginame jūsų sekti paskui Winston Churchil kaip ėriukams į skerdyklą. Jūsų pasirinkimas turi būti sąmoningas.

Alkis

Iš alkio kasmet miršta 20 milijonų žmonių. Kas 2,3 sekundes pasaulyje iš alkio miršta vaikas. Maisto pasaulyje būtų daugiau, jei kultūrinius augalus valgytų žmonės, o ne ėstų mėsai auginami gyvūnai.

Pabaigai

Tapimas vegetaru nėra prievartinis, sunkus ar keistas. Šis sprendimas turi ateiti pats, todėl nereikia kankinti savo organizmo, jei tam jūs dar nepasiruošę. Galite pradėti nuo vienos iškrovos dienos per savaitę (gal geriausiai tiktų sekmadienis?). Galite vieną dieną valgyti tik spalvotas daržoves, pasigaminti įdomių vegetariškų patiekalų ar užsukti į vegetarišką kavinę. Paršiukas jums padėkos :)

SUSIJĘ STRAIPSNIAI:

Tikrasis kiaušinių kelias iki mūsų stalo

Paukštyne sumalami gyvi viščiukai

Mes nevalgome bembio, o tu?


Karolio Žagužausko nuotr.

Susiję straipsniai


Kiti komentarai

Piktas — 2014-07-18 11:38

Koks imbecilas rašė straipsnį? “Norint gauti 0,5 kg. mėsos reikia sunaudoti 20 000 litrų vandens”

Didesnės pievos nesu skaitęs. Ar tu, autoriau, bent suvoki, kiek kiaulė išgeria vandens per dieną? Ar nelabai? Jei vienai kiaulei per dieną vidutiniškai reikia 20 litrų vandens, per 9 mėnesius sunaudos 5,5 tonos vandens. Padarykim prielaidą, kad svers 100 kg, tegul būna išeiga 60 kg mėsos, tai pusei kg tenka 45 litrai su trupučiu. Tai yra gerokai mažiau nei grūdams. Tai neklaidink žmonių, išminčiau.

Enrika — 2014-05-20 18:29

vegetare jau trys metai,ir tuo džiaugiuosi)))

Ren. — 2013-12-22 22:50

Geras straipsnis :)

lelyte — 2013-11-17 17:11

metus laiko esu vegetare ir tuo labai dziaugiuosi! tikra tiesa,kad nezinai,kada gali valgyti savo paskutini kotleta,butent taip nutiko ir man kai viena ryta nubudusi tiesiog nusprendziau nebevalgyti mesos :) verta pabandyti!!! yra daugybes skaniu patiekalu ir be mesos :))

Mastanti — 2012-09-29 22:59

Super straipsnis :) Daugiau tokiu :) Maitinuosi veganiskai astuntas menuo ir tuo labai dziaugiuosi – pagerejo sveikata visais lygiais, be to, turejau sansa is naujo ivertinti savo prioritetus ir dabar esu kur kas laimingesne gyvendama samoningai, aktyviai rinkdamasi savo asmenini gyvenimo kelia. Toks paprastas dalykas – kaip gyvuniniu produktu atsisakymas pakeite tiek daug, kad tiesiog sunku patiketi :)

mini — 2011-09-29 19:36

nevalgau mesos jau keli metai ir labai dziaugiuossi, tikrai pagerejo sveikata ir vis “sutaupau” kelias gyvybes :)

L — 2011-09-29 18:17

man patiko straipsnis, džiugu,kad žmonės apie tai šneka ir skatina tapt vegetarais ir būt sąmoningais 😉

m — 2011-09-29 15:05

“JAV per savaitę paskerdžiama 660 000 įvairių galvijų. Per dvi savaites dvigubai daugiau. Per tris – trigubai.”
Tai galima buvo ir pusę straipsnio taip tęsti.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Naujienlaiškis  Naujienlaiškis

Gaukite šviežiausias naujienas!


Joga Kaune, meditacija kaune






renginiai


Savaitės vaizdelis

Išsiliejusios vasaros spalvos (foto) 0

Aplinkosauginiai filmai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas