Sakartvelas garsėja autentiškais ir labai skaniais patiekalais. Pažintinės kelionės į Sakartvelą neatsiejamos nuo vietinio gastronomijos pasaulio. Šioje šalyje kulinarijos tradicijos yra labai senos. Jos kruopščiai puoselėjamos ir perduodamos iš kartos į kartą. Kartvelai didžiuojasi savo virtuve ir mielai vaišina atvykėlius. Kelionės į Sakartvelą kupinos nuostabių, unikalių skonių. Tai yra puikus vietinės kultūros pažinimo būdas.
Kartvelų maisto gaminimo ypatumai
Pažintinės kelionės Sakartvele metu retas kuris atsisako paragauti vietinių patiekalų. Sakartvelo patiekalų skonių įvairovė priverčia daugelį pamilti tradicinę kartvelų virtuvę nuo pat pirmo kąsnio. Pažintinės kelionės Sakartvele metu šalies svečiai gali patys įsitikinti, jog kartvelų virtuvė labai įvairi. Kartvelai mėgsta mėsos ir žuvies patiekalus. Nacionalinėje šalies virtuvėje gausu skanaus vyno ir sūrio, o kiekvienas šalies regionas siūlo unikalius savojo krašto receptus. Kartvelai valgo daug riešutų ir deda juos į patiekalus. Virtuvėje taip pat gausu daržovių, o mėsos patiekalai beveik visada derinami su baklažanais, pomidorais, bulvėmis ir kitomis daržovėmis. Tradiciniai kartvelų valgiai yra ypatingai puoselėjami. Tiesa, kiekvienas Sakartvelo regionas turi savas gaminimo tradicijas, tai priklauso nuo gamtinių sąlygų bei skirtingo gyvenimo būdo. Pažintinės kelionės Sakartvele metu keliautojai gali mėgautis įvairiais skoniais skirtinguose šalies regionuose.
Sakartvelo virtuvės klasika – chačapuriai ir chinkaliai
Vieni iš žinomiausių Sakartvelo virtuvės patiekalų yra chačapuriai ir chinkaliai. Šie ikoniški valgiai puikiai reprezentuoja šalį pasaulyje. Pasakojama, kad chinkalių gimtinė yra Sakartvelo kalnų regionas. Šis patiekalas simbolizavo auką saulei ir buvo ruošiamas sekmadieniais ir švenčių dienomis. Chačapuriai kartvelų virtuvės vizitinė kortelė. Šis iš pirmo žvilgsnio paprastas patiekalas iš tešlos ir sūrio, yra įtrauktas į Sakartvelo nacionalinio paveldo sąrašą. Kiekvienas šalies regionas siūlo savąjį chačapurio variantą. Kiekvienas regionas turi savo unikalias formas ir skonį. Vieni iš žinomiausių yra Imeretijos, Adžarijos, Megrelijos ir kt. Pažintinės kelionės Sakartvele metu siūloma atkreipti dėmesį į valgymo tradicijas. Daugybė patiekalų Sakartvele yra valgomi rankomis.
Kartveliška supra
Supra Sakartvele apibūdinama kaip menas ir ritualas. Pagrindiniai jos elementai niekada nesikeičia. Dalindamiesi įspūdingu maisto ir vyno kiekiu, žmonės dalijasi savo laime ir pagarba, taip pat guodžia ir džiugina vieni kitus. Pažintinės kelionės Sakartvele metu keliautojai supažindinami su šia sena kartvelų tradicija. Bendravimas yra pagrindinė ir svarbiausia supros dalis. Tostai vietinėje tradicijoje taip pat užima ypatingą vietą. Tamadai labai svarbu gražiai, poetiškai suformuluoti tostą, papasakoti įdomią, pamokančią istoriją. Pažintinės kelionės Sakartvele padeda pažinti autentišką šalies dvasią ir žmonių svetingumą.
Pažintinės kelionės Sakartvele neatsiejamos nuo vietinės gastronomijos atradimų. Sakartvelo virtuvė visame pasaulyje garsėja savo unikaliais skoniais, o regioninių virtuvių skirtumai šią įvairovę tik didina. Sakartvelas kviečia pasinerti į unikalias kartvelų tradicinės virtuvės istorijas!